Po ukrajinsko, drugič…


Resen problem nastane, če ne znaš brati cirilice. Malo bolje jo odneseš, če si  nekoč znal enako dobro kot naše, brati črke v cirilici in si nato po toliko letih pozabil. Popolnoma nepismenega se pa počutiš, če ne poznaš nobene črke. En pameten nasvet: če ste med slednjimi, vam bo recimo v lokalu, kjer vam ponudijo jedilni list brez “podnapisov”,  v pomoč finta, če rečete natakarici naj vam ona prebere (ali pa pove) kaj imajo na meniju. Načeloma se da lepo razumeti eden drugega, le oni morajo počasi govoriti, glasni so pa itak zadosti :) Jaz spadam med tiste, ki smo znali brati in smo pozabili in  zdaj včasih po sreči ugotovimo kaj piše :) Je pa zabavno…takole se peljemo s kombijem in na glas beremo napise ob poti….saj sem rekla…kot šolarji smo bili.

Samo večja mesta so na kažipotih, oz. tablah napisana v obeh pisavah, znakov je malo ob cesti, le za kakšen ekstremen ovinek je znak, ki ga označuje in tudi le za posebno velike grbine je tu in tam kakšen znak. Ekstremen ovinek? Ja….za te ravninske ceste, je že komaj znaten ovinek lahko preveč. Grbine pa..o tem ne bi. Z motorjem ne bi prišla daleč. No, endura prenese več kot to, moj ducati pač ne. Bi se pa lepo ujela s trenutnimi rumenimi polji, to pa ja.

Na splošno so ljudje prijazni, vljudni, trudijo se za turiste(okej, razen ene, ki je vztrajno trdila ja vas ne razumijem in gledala v tla. )

Četri dan smo jo iz Jaremče zapičili proti Černivcem…Imeli smo srečo, saj je tisti dan zapadel sneg v Karpatih. Evo, to je najbolj načičkano mestno jedro, da o nakičenosti lokalov ne govorim. Na koncu sem sicer našla eno bukvarno, ki je že na daleč oddajala tisti značilen vonj. Je pa v tem mestu ena večjih in slavnejših univerz. Ako govorimo o stavbi sami, pa tudi ena lepših in mogočnih.

Odkrili smo nov okus. Okus zakarpatskega konjaka. Vodka, ki ji Ukrajinci rečejo gorilka(jaz bi ji dodala zlog vo…govorilka. pri posameznikih namreč povzroča dodaten naboj po želji glasnejšega govorjenja, ko vsi drugi že spimo :)  ) Dan kasneje smo ugotovili po reakciji Svetlane(receptorke v praznem hotelu) da je konjak tisti, ki mu moraš reči Vi, z gorilko si pa lahko kar na ti. In z njim se dela zelo spoštljivo. Poleg je navada jesti sladko, poleg vodke pa špeh, oziroma salo, kakor mu pravijo tam. Če to ni dovolj zgovoren podatek….zaradi mene ima vodka lahko zlato nit notri, pa je ne bom popila več kot požirek.

Iz Černivcev smo se napotili proti Hotinu, vmes pa po vaseh in opazovali nepokošene zelenice okoli hišk…če temu lahko rečeš zelenica, obdelane vrtičke(govorim o privat njivicah), ki so vse do zidov hišk. Vsaka je omejena z lesenim plotom, pred katerim je klopca…vasi so prepredene z rumenimi cevmi plina, satelitskimi krožniki in domačimi živalmi, ki se pasejo toliko da ne že na cesti. Konjsko vprego srečaš na vsakem kilometru, prav tako njihove male rumene buse. Žal se ne morem spomnit kako se jim reče.

Hotin je znan po ogromni trdnjavi(zgodovinski del si mirno poiščite na netu), h kateri se tudi hodijo množično fotografirat. Mladoporočenci seveda. Ob sobotah se poročajo, v nedeljo feštajo, nato pa gredo na fotošuting. Kljub mrazu, ki je nastopil, so neveste in svatje, predvsem ženski del, hodili okoli napol oblečeni. brrrrrrr. ja.

Za konec dneva smo se v kraju Kamjanec-Podoljskij zapelaljali do mostu, od koder se vidi mogočen grad, ki s tem oddaljenim pogledom naredi tudi mogočen vtis. V K-P smo prespali v hotelu Gala. Dejansko res najbolj gala od vseh nočitvenih lokacijah. Pri večerji nas je Slavek častil s peninco, imel je rojstni dan. Pile smo samo potovalke, potovalci so na vodko, ki jim je bila namenjena, morali počakati do naslednjega večera. Večerja? Zeljna solata, boršč, najtanjši zrezek in pečen krompir :)

K mostu in gradu smo se vrnili naslednji dan, kakor se bom tudi jaz z naslednjo objavo.

Vem…k vsaki slikci bi morala še pritisnit kakšen opis, komentar…blo bi že preuč kičasto, pa ne da se mi, pa tko…sej, če koga kej zanima, naj vpraša…odgovorila itak da bom :)

  • Share/Bookmark

,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !