iz te snovi so lahko tudi preste


tiste nemške, ki jih dobite na oktoberfestu poleg piva. ker pa bi moje preste izgledale kot povožena guma, sem jih raje oblikovala v male hlebčke. ta reč je bolj poznana kot bavarsko pecivo. tu je pot zopet odprta domišljiji oblike in posipa. če strica gugla prosite z besedami bavarsko pecivo, dobite zadetkov še in še. če ste vztrajni, naletite še na bagel/se…skratka ni da ni.

danes bom ostala kar pri bavarskem pecivu…za 12 štručk sem porabila :

približno 7o dag bele moke

žličko soli

pol deci olja

polovičko kocke kvasa

žličko rjavega sladkorja

do 3 dl tople vode

za kuhanje testa:

1 liter vode

zavitek sode bikarbone

za peko:

poljuben posip(groba morska sol, mak, semena od a do ž, sir…)

peki papir

iz moke in ostalih stvari sem zamesila testo in ga pustila vzhajat slabe pol ure…do več kot podvojene količine. potem sem ga pregnetla in razdelila na 12 kosov, jih enostavno oblikovala v kepe in še enkrat pustila vzhajat.

hlebčki

medtem sem dala lonec z vodo na štedilnik, ko je zavrelo, sem počasi dodajala sodo…zelo kipeč učinek je, zato počasi. vzhajane hlebčke sem potem sputila v rahlo vrelo vodo, na vsaki strani so plavali po kakšnih 20 sekund. iz vode sem jih jemala s penovko in jih odlagala na pekač, obložen s peki papirjem.

še nepečeni, samo okopani v vodi s sodo in potreseni s semeni

pečica se je medtem že tudi grela do visokih 220°C. preden sem potisnila pekač v pečico, sem hlebčke rahlo zarezala z nožem in potresla z zgoraj omenjenimi potroski.  peklo se je do lepe zlato rjave barve, nekako 15 minut.

se hladijo

malo bolj ohlajeni

izvoli

dejte počakat, da se pecivo popolnoma ohladi, kajti šele takrat je najbolj dobro. brez vseh dodatkov paše k pivu. če hlebčke prerežete, jih lahko namažete s filadelfija sirom, ali uporabite za najboljšejše sendviče po svojem okusu. aham, čist kul je tudi, če štručke pomočite v paradižnikovo solato. eh, solato….sej veste, v tekočino, ki se po določenem času napravi  :)

prerezani, ampak ne za snedviče :)

 • Share/Bookmark

, , ,

 1. nmohoric

  #1 avtor nmohoric dne 29/08/2011 - 17:04

  Danes sem stestiral recept in moram reči da so super uspeli :) Edino malo več jih je nastalo iz te količine, tako da sem jih napekel 30 :D

 2. M&M

  #3 avtor M&M dne 29/08/2011 - 17:42

  aja, tole bi mogoče morala dodat gor k objavi…sem jih “obkuhala” tudi brez sode bikarbone. čist okej je, le tako lepe rjave barve ne pridobijo.

 3. #4 avtor Maja dne 30/08/2011 - 08:02

  Hej! Sodo bikarbono kupujem v 250g paketih, ker jo uporabljam se za druge zadeve (razne eksperimente – imamo male otroke). Koliko je to ena vrecka? Tako nekako kot vrecka pecilnega praska? Komaj cakam da preizkusim pecept :)

  • M&M

   #5 avtor M&M dne 30/08/2011 - 08:09

   Maja, zavitek je bila mišljena tista plastična modro bela škatlica…zdle iz glave res nimam pojma kolk tehta :)

 4. Roni Amman

  #6 avtor Roni Amman dne 30/08/2011 - 08:56

  Preste sem enkrat tudi sam pekel (še celo na blogu so nekje slikice) in ja, res so bile kot povožena guma. Ampak dobre. :) Tega s sodo pa nisem vedel. Jaz sem imel navadno vodo in res se niso tako lepo rjavo zapekle.

 5. M&M

  #7 avtor M&M dne 30/08/2011 - 09:22

  @Roni A., veš da sem šla brskat in vidim, da sem takrat pametno ugotovila, da nimam pojma, da jih je treba potunkat v krop….hehe, človek se pač vsak dan kej novega nauči. in prav je tako :)

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !