na hitro o mezgi


Že ničkolikokrat sem v svojih objavah omenjala paradižnikovo mezgo, ki jo dela moj oče. Nekaj let jo že kuha, letos pa sem jo tudi sama pripravila po skoraj enakem postopku kot on, le da sem eno opravila prikrojila po svoje. Niti ne toliko po svoje, kot to, da sem skrajšala postopek pasiranja. Ubrala sem enostavnejšo pot pravzaprav.

Iz vrta sem pobrala najbolj in zelo zrele paradižnike (oče jih celo pusti kakšen dan ali dva v košari, da ratajo še bolj mehki) Toliko zreli so, da jih ni treba kopat v vroči vodi za lažje lupljenje. Ker olupit jih je pa treba. Torej, obrezala sem vse grde dele, olupila in ga narezala na kocke. V loncu sem jih še pretlačila s tisto rečjo, ki jo rabim za pire krompir :) Ko je paradižnik zavrel, sem enostavno vzela paličnega prijatelja in zmiksala paradižnik v podobo juhe. Oče se prej brezveze muči s pasirko, ampak on je mal aklih, nima rad tistih semen, ki se v moji mezgi pač vidijo.

Paradižnik sem pustila vreti(občasno bolj, pa spet manj) dve uri, tu in tam premešala. Dodala sem malo soli, sladkorja in mletega popra, ves čas pa se je poleg kuhala vejica zelene. Lahko pa bi dodala peteršilj, morda baziliko, origano, morda rožmarin. Vse to se lahko doda prav na koncu, v vsak kozarček kaj drugega. Kuhano in zgoščeno mezgo sem nalila v manjše kozarce, prelila z žličko olivca, zaprla in to je to. Simpl vam rečem. Pa dobro.

preprosto mezga

 • Share/Bookmark

, ,

 1. #1 avtor rolo dne 07/08/2011 - 12:01

  Jest bi vseeno pritrdil tehniki tvojga fotra. Semena + palični mešalnik men mezgo pogrenita.

 2. M&M

  #2 avtor M&M dne 07/08/2011 - 16:24

  a res? meni ne.. pa itak jih ne zmaličim do neprepoznavnosti :)

 3. #3 avtor rolo dne 07/08/2011 - 17:22

  Dobr no, če se res ne izživljaš nad paradajzi mogoč res. Odvisn kolk slab dan maš. :) Ampak vseen. Sledim navodilom stručkota – strica Hestona – paradižnikov “gel” s semeni posolim in pustim neki cajta, pol ga pa še pretlačim. Drgač pa že kr neki časa iščem tist strojček za mezgo delat, pa ga ne najdem. V Italijo pa tudi ne nameravam radi tega lest. Any ideas?

 4. M&M

  #4 avtor M&M dne 08/08/2011 - 08:50

  brez ideje. pa kolker vidim po forumih, se ta reč kao samo pr taljanih dobi. ja nč, pot pod noge, pa k sosedom, spotoma še kakšno dobroto kupiš recimo(ako jih nimaš vseh doma) samo, kolker razbrajam, imate plantažo paradajza, da bi tak aparatič prav prišel :)

 5. #5 avtor hermit dne 08/08/2011 - 12:22

  tile glažki pa zgledajo kot svečke za na pokopališče… ;)

 6. M&M

  #6 avtor M&M dne 08/08/2011 - 12:28

  hermit, hvala za dozo smeha :D direkt v kri je šlo

 7. #7 avtor rolanje dne 08/08/2011 - 14:51

  Hvala, forume sem tudi sam že pred cajtom prebiral. Zgleda bo treba res v Italijo, mimgrede pa še Leviske, Allstarke, Persil pralni prašek, Milko , pa ta dobro kavo kupim. Mrbit še kšn kos kvalitetene keramike. :) Drgač sem pa zgori pozabil oment, da Heston prav, da je največ paradajzastega okusa v tistem “gelu” s semenkami, zato se ga ne sme stran metat; vonj, ki ga vohamo pri paradajzu pa štible in lističi, na katerih visijo. Zato jih dodamo k kuhljanju mezge. Sam tolk. Lp

 8. M&M

  #8 avtor M&M dne 09/08/2011 - 11:37

  v hestona se še nisem poglobila, bom pa počekirala njegove navade :) lp nazaj, pa oglas se še kaj.

 9. #9 avtor hermit dne 28/08/2011 - 15:24

  @m&m: doza smeha za dozo zosa… mi lahko pustiš za šankom ob naslednjem ogledu kakega filma, hehehe

  • M&M

   #10 avtor M&M dne 29/08/2011 - 09:46

   da ne boš debelo gledal, ko te bo kaj čakalo :)

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !