o raviolih in mrazu sredi poletja


ko zapnem, zapnem na polno. tako nekako bi zvenela pripomba, če bi bila izrečena na glas. en čuden gemišt je bil tale vikend, vključno s petkom. oddala sem metulje iz prejšnje objave in počakala celo na obrok po mojem kosilu. ha, metulje sem jedla iz skodelice za belo kavo :)

ne spomnim se nedelje, da bi za kosilo na mizo dala testenine. običajno so krompirji in riži v vseh možnih oblikah po krožnikih. poleg kakšnega kosa mesa. tokrat še naš deda ni imel goveje župe, nekaj ponarejenega smo jedli. niti mesa nismo premogli :)  glede na ohladitev zunaj, bi prižgana pečica prav nič ne škodila. od 12 do 14 črtic je doseglo živo srebro na termometru.

bili so pa dobri. ravioli. z sirovim nadevom. nekaj zbrinca in nekega drugega sira, ki se je posušil do idealne trdote, sem naribala in primešala eno jajce. s tem nadevom sem kasneje z žličko delala kupčke na razvaljan trak testa. pokrila sem ga z drugim in naredila kroge s kozarcem. z vilico sem potlačila robove, da se pri kuhanju ne bi sir pocedil ven. ker me včasih mine potrpljenje, sem kozarec nadomestila kar z nožem in ravioli so bili tudi pravokotni :)   mejčkeno se mi je mudilo, zelo se namreč držim ure nedeljskih kosil.

ko so testenine napolnjene, lahko mirno počakajo, da jih skuhamo. jaz sem, preden sem jih skuhala, pripravila še omako zanje. na vrtu je paradajžnika toliko, da se sprašujem na kakšne načine vse ga bova, poleg kečapa po očetovo, še shranila.  za omako sem na oljčno olje vrgla za žlico šetraja in pest pinjol. ko so zadišale in se obarvale, sem zrezala samo en ogromen in zelo zrel olupljen paradajžnik. posolila in poprala in pustila kuhljati slabih deset minut. slike kako zgleda jed na krožniku nimam. verjemi na besedo, da je bilo dobro. prav na koncu, ko sem elektriko že izklopila, sem dodala še nekaj kock mehkega sira s plesnijo.

okej okej, dost je zdej tega paštastega objavljanja!

nariban zbrinc in jajce

trak rezančnega testa z sirovim nadevom

raviol preden je bil stisnjen ob pult

levo pinjole in šetraj. desno gotova omaka

če se kakšna stvar, ki je bila še včeraj vroča, danes ohladi, kljub ponovnemu ogrevanju ne more doseči tistega prvega, pravega okusa.  in kaj ima to veze z ravioli? nobene! tako kot ne vroča juha, ki je ne moreš pojest direkt iz piskra. pač počakaš, da se malenkost ohladi in jo s previdnostjo nosiš v usta.

 

 

 • Share/Bookmark

, , , , , , , , ,

 1. #1 avtor Sarah dne 26/07/2011 - 22:53

  Prosim za recept mase za raviole. lp

 2. M&M

  #2 avtor M&M dne 27/07/2011 - 08:16

  Sarah, če sem te prav razumela, misliš recept za testo za raviole? jaz ubiram pri testu klasiko. torej na 10 dek moke vzamem 1 jajce, sol in oljčno olje. običajno delam iz pol kile moke, 5 jajc, dve žlici olja in ščep soli. v tole teseto sem vgnetla še manj kot pol žličke sladke mlete paprike. za nadev pa to, kar sem napisala zgoraj. lep pozdrav nazaj :)

 3. #3 avtor Sarah dne 27/07/2011 - 23:59

  Thank you very much. Tako si me navdušila, da že gledam za kakšnim strojčkom za izdelovanje testenin…Super.

 4. M&M

  #4 avtor M&M dne 28/07/2011 - 09:07

  krasno, sem vesela, da uspem koga navdušit. fino je to počet doma, seveda če ima človek čas, predvsem pa voljo. ampak, potem ko okusiš razliko med kupljenimi in svojimi testeninami, se sploh ne sprašuješ več, če imaš čas :) in potlej še vidiš, da lahko kombiniraš s sestavinami in oblikami. ja, strojček je pa skoraj nepogrešljiv. uspešen nakup želim in veliko dobrih testenin…če te kaj zanima, pa sem na voljo.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !