Votle kosti


Osso buco je zelo fensi slišat.  Pa fino jih je pripravljat, ker jih za dve uri pošlješ v pečico, kjer počasi ključa. Se izvinjavam :) , ampak meni je izraz ključanje(vrenje) zelo posrečen. i pustimo da polako ključa. Ne, niti blizu niti daleč nimam nobenih južnih korenih, to se vleče iz časov juge, hehe. Zdajle so mi določene besede, ki se v hrvaškem ali srbskem jeziku slišijo zelo drugače, padle iz glave. Aha, ena je recimo “bukvalno”, meni je bolj všeč “doslovno” .  Vampi se marsikomu zatikajo, pa še beseda vampi ni simpatična. A tripice? Lepše…No, kakorkoli, moj priimek (ko sem že ravno pri koreninah) prihaja bojda iz madžarskih ravnic. Ne vem natančno, niti približno…tako pravijo. No, pa naj še kdo reče, da je kuhat težko pa ne vem kaj še vse. Ni, sploh takole, ko dve uri lahko počneš vse sorte, med drugim pozabiš, da voda za polento vre že petnajst minut.

Za tele razrezane krače, ki morajo nujno biti telečje, se potrebuje zelo malo sestavin, jed pa na koncu pride skoraj fantastična.

Torej…toliko in toliko kosov krače, ki jo pri mesarju razrežejo z žago in potem se temu reče osso buco.

če delate za štiri do pet oseb, kupite 4 kose mesa

narežite na male male koščke: 1 čebulo, 2 korenčka, polovico pora, dva stroka česna

kupite še dve pločevinki paradižnika(narezanega)

rabite še: moko, oljčno olje, lovorjev list, majaron, sol in poper, dva deci suhega belega vina, nekaj vode ali juhe za zalivanje in dve posodi.

In pa naseckan petršilj, limonino lupino in strok naseckanega česna za gremolato, s katero nazadnje posujete osso buco.

Ta kost, ki je obdana z mesom, je polna mozga. Italijani postrežejo k tej jedi še popečene kruhke, na katere veselo mažejo mozeg iz kosti. Jaz sem kost lepo z mozgom vred dala proč. Ker je presneto preveč holesterola v njem. Ne, to pa ne boste jedli.

Če odtipkate v strica gugla zahtevane besede in recept zanje, jih ponudi ulala veliko. Vse se gre enako, zato bom zelo na hitro povedala, kako sem to počela jaz.

Torej, vsak kos opranega in osušenega mesa posoliš in popopraš, pustiš malo odležat, povaljaš po moki in skrbno otreseš vso moko dol. Na vročem olju na vsaki strani popečeš do rjavega videza, par minutk je to. Potlej ponev opereš in ponovno segreješ olje, na katerega zmečeš od čebule, pora, korenja, paradižnika, začimb in zelišč, zaliješ z vodo in vinom, pokuhaš ene petnajst minut. Medtem pečico segreješ na 180 °C. V posodo, ki je ognjevarna in dovolj velika, naložiš kose mesa, preliješ z zelenjavno čorbico in pokriješ. Če nimaš pri roki takšne pokrovke, jo naredi iz alu folije. Za dve uri pozabi na vse skupaj, vreti pa seveda mora. Ampak! Počasi, tako da tu pa tam vidiš kakšen mehurček. To je to.

Jaz sem za zraven skuhala polento, v kateri je plaval lovorjev list in par kapljic oljčenga olja. Na voljo je še vse od riža do krompirja v vseh šestnajstih oblikah. Po vrhu ne pozabit potrosit gremolato.

 • Share/Bookmark

, ,

 1. Devil Angel

  #1 avtor Devil Angel dne 26/03/2011 - 18:42

  Lačen

 2. M&M

  #2 avtor M&M dne 26/03/2011 - 22:06

  upam, da je do zdle lakota minla :)

 3. #3 avtor Tanja dne 28/03/2011 - 14:53

  o hudo – pa ravno v času ko sem na postu in se mi prikazuje samo še meso. Si pa iz slike ne znam predstavlajti kako je ta krača narezana? a tako, da dobiš take okrogle “zrezke” in je na sredini kost? Kako debelo pa je ta “zrezek” odrezan?

 4. nevenka

  #4 avtor nevenka dne 28/03/2011 - 15:11

  Izgleda krasno. Teletina mi je sicer odlična, a se za tako jed doma še nisem odločila. Ponavadi na hitrico pripravim telečji vrat, pečen krompir in z drobtinicami zabeljen ohrovt kuhan v slanici in s klinčki. Narezan na “čolničke”. Čisto simpl. S holesterolom sem po novem čisto skregana :-) Ker moram biti.

 5. M&M

  #5 avtor M&M dne 28/03/2011 - 15:11

  krače so prečno prežagane na debelino treh, štirih cm, zato je tudi kost tako lepo obdana z mesom :) zgoraj nisem napisala, da običajno te “odrezke” povežejo z vrvico, da potem na krožniku lepo ostane skupaj. jaz tega nisem naredila, ker sem kost itak dala proč. s takim kosilom pride človek dokaj poceni skoz :)

  naj post čimprej mine brez prikazovanja prepovedanega :)

 6. M&M

  #6 avtor M&M dne 28/03/2011 - 15:15

  nevenka, jaz sem prvič delala tole, pa priznam, da mi je všeč. čeprav mi take na hitrco jedi še bolj ustrezajo, ampak za vikend se pa lahko mal okol šporheta pomudim :)

  lp

 7. nevenka

  #7 avtor nevenka dne 28/03/2011 - 20:24

  Ja, saj sem polna skomin, name sličice zelo delujejo :-)

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !