Soja, krompir in korenje


hehe, naslov, ki ti mora preprečit nadaljne radovedno branje.

Soja v omaki(ne sojina omaka!)

Sojo čez noč namočiš, da pridno nabrekne in jo daš naslednji dan dovolj zgodaj kuhat. Sojo do mehkega skuhat je skoraj nemogoče. Meni se vsaj zdi da ni nikoli mehka. Pišem, kot da jo kuham vsak drugi dan, v bistvu sem pa zadnjič enkrat delala sojine polpete(ful dobre….če najdem kje slikco, jih pokažem), danes pa sem naredila tole omako z njo. Tud doro. V glavnem…soja se kuha v družbi soli in suhe bazilike in koščka lovorjevega lista. Sicer je pa ta soja zrasla na očetovem vrtu, seme sem pa v Italiji ukradla z ene njive. Dolga zgodba, dolga že več kot eno leto..Mogoče kdaj ob priliki kaj več povem.

Na oljčnem olju, jaz dodajam zadnje čase vsepovsod in vedno še žličko tegale vročega olja, spražiš, boh ne daj zažgat drobno zrezano čebulo(jaz rdečo), zraven vržeš pest nalistanih šampinjonov, malček rdeče paprike(sveže) in tisto kuhano sojo…Zaliješ z vodo, če imaš kakšno juho za porabit, si pa itak car(ica). Začiniš po okusu ali pa samo malo popra in soli, če je treba. Vse skupaj se naj kuhlja še kakšnih deset minut, ali manj.

Još jednom…za takole omakco rabimo:

dve skodelici kuhane soje

pol čebule

oljčno olje

tretjino rdeče paprike

tri žlice narezanih šapinjonov

še mal domišljije in to je to

Ker so zrna soje po kuhanju bila še vedno al dente, sem jaz vse skupaj malo pretlačila. Tako je tudi omaka postala gostejša, oz. je dobila podobo priloge.

Sojino prilogo smo jedli poleg zelenjavnih polpetov.

Iz enega velikega olupljenega in kuhanega krompirja, treh kuhanih korenčkov, pol glave kuhane cvetače, enega jajca, žlice popraženega sezama, nekaj prepraženih narezanih šampinjonov in po potrebi moke, vmešaš eno tako zelenjavno packarijo. Napraviš z rokami, ali pa še enostavneje, kar z žlico, zrezkom podobne oblike, položiš v ne prehudo cvrceče olje, na vsaki strani popečeš in spet, to je to.

ps: upam, da ni kdo nevarno narobe pomislil, da sem postala vegetarianka. ne, meso je še vedno nepogrešljiv del tedna.

, , , , , , , ,

 1. #1 avtor Dajana dne 24/01/2011 - 11:02

  Kje pa…. dobiš sojo? :shock:

 2. #2 avtor štulič dne 24/01/2011 - 12:04

  M&Ms; kot zapriseženi sojoljubec, ti priporočam kuhanje soje v neslani vodi (bo veliko manj aldente oz. hitreje skuhana) sol itak dodaš v omakkkco. To, da jo speštaš je priporočljivo za omake, tud’ itak! Juho si pa le pripravi iz zelenjavne kocke in namesto čebule morda raje, uporabi por. (liste pora dodaš zelenjavni juhici med kuhanjem) Dr’gaččč je pa tolelele; njami še bi… :)

  Ma sweet D. pa n’č :shock: Sojo kupiš v vsaki štacuni (vprašaj samo res prijazno uslužbenko ;) ) al’ pa v butigah kjer prodajajajo bio produkte kar pa osebno priporočam! :) … in kaj je s tvojim blogom? :shock:

 3. M&M

  #3 avtor M&M dne 24/01/2011 - 12:39

  hvala za namig o neslani vodi :)

 4. Dajana

  #4 avtor Dajana dne 24/01/2011 - 14:35

  štulič: V karanteni je. :roll: Če bomo pridni, bo hitro prišel nazaj. :shock: Madona santa: a mejla mi ne moreš napisat? :cry:

  M&M: Tale soja se je meni vedno zdela kot kak… stiropor za jest… Ne vem, no… :shock:

 5. #5 avtor štulič dne 25/01/2011 - 12:33

  Dajana pa nisi menda stiropor že jedla? :shock:

  Soja, krompir in korenje so hrana bodočnosti, ker res ne bo več prostora za svinjerejo, govedorejo ipd oz. metan in ostalo človeško nesnago! :(

  Pure energy! :) Imagine!

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !