O zimskih razmerah in mletih pistacijah


Nujno rabim (bolj prav se sliši rabila sem jih) mlete pistacije…Zjutraj, pred službo zavijem v showerjevo trgovino v mestu. Ni planetna, je pa kolikor toliko še kr založena. Ali pa tudi ne…je kolegica šla iskat aceton, pa ga nimajo. No, da se vrnem v moje jutro, ki sem ga začela z delnim pešačenjem do službe, ker sem se ustrašila poledenele ceste in tistega rahlega klančka v podvozu. Je**at ga, za zimske razmere, kljub zimski opremi, sem kar malo zajca, pa se raje sama izločim iz prometa. No, o opremi me ne spraševat, ker v avtu nimam strgalke za led.

Kaj sploh hočem povedat? Ja, mlete pistacije. Neslane in poudarjam še enkrat, mlete. V trgovini se mi ne da iskat po policah, pa vprašam trgovko, če imajo te mlete pistacije. Spusti vse iz rok in z široko odprtimi očmi s vprašajem na koncu ponovi za menoj. Mleetee pistacije? Aha ji prikimam. Nee, mletih pa nimamo.

Počakam da je ura devet in začnejo delat v trgovskih centrih. Tistih treh, ki jih Celje premore. Ne, saj ne mislim, da jih je premalo…Začnem pri najljubšem sosedu. Iz informacij me takoj preveže na oddelek. Žal, ne, nimamo mletih.

Povprašam pri varčevalskem centru, zvoni dolgo, vežejo zopet na oddelek in trgovka je tekla čisto na drugi konec trgovine in pritekla nazaj do telefona in mi veselo povedala, da nimajo mletih pistacij.

Torej, ostane mi že od jutra omenjeni planetarni tuš. Sem že hotela odložit slušalko, ko je zadnji trenutek nekdo z malo jeze rekel prosim. Jaz ponavljam vprašanje, oni na drugi strani ponovi odgovor nimamo mletih.

Da sem prihranila moj čas in dobro voljo, sem to preverjala po telefonu. Ko že o tem…na treh spletnih straneh sem se skoraj ubila, preden sem našla telefonske številke.

Tolk o tem koliko izbire imam/o v Celju. Tko da…če imate kje drugje na trgovskih policah mlete pistacije, mi sporočite.

In zakaj rabim mlete pistacije? Namesto mletih mandljev sem jih želela uporabit. Za makrone. Tiste, ki sem jih pred desetimi minutami dala v pečico in aaaaaaaaaa neee, razpokali so. A čem ponovit vajo?!

kakorkoli…makroni dobijo novo objavo, sicer bo v eni sami preveč neuspeha.

ps: imam občutek, da bi bilo bolje sprejet drug izziv.

 • Share/Bookmark

,

 1. #1 avtor vale dne 01/12/2010 - 20:24

  Kaj ti poleg posušenih paradajzov prinesem še mlete pistacije?

 2. #2 avtor polona dne 01/12/2010 - 22:28

  mhm. poznam. v celju jih ni. preverjeno. sama sem takrat kupila tak majhen mlinček in jih zmlela. sicer pa, graz vabi.

 3. maja

  #3 avtor maja dne 02/12/2010 - 07:14

  Očitno je bilo nekaj pekarskega v zraku te dni po naših koncih. Jaz sem se izživljala danes ponoči. Sicer ne vem kako drobno zmlete pistacije rabiš, ampak, če so lahko grobo, je kar ok, nekomplicirana (in tiha) alternativa tudi plastična vrečka in valjar.

 4. M&M

  #4 avtor M&M dne 02/12/2010 - 12:19

  @Maja, vidim, da si imela uspešno noč :) Za te makrone, ki sem se jih lotila, mora biti zadeva fino zmleta, tako da mi kresanje z valjarjem ne bi nudilo zadovoljivega učinka.

  @Polona, v objavi sem hotla napisat, da pač živimo v selu, ampak mi je Celje čist kul. Je pa res, da smo v kakšnem pogledu prikrajšani za katero stvar.Pa sej nam ni hudga :)

  @Vale, lepo prosim, tudi to. Pa malo še počakaj s pošiljko, lahko da si še česa zaželim ;)

 5. #5 avtor M dne 02/12/2010 - 13:38

  A veš, da jih jaz tudi vedno kupim tam čez severno mejo … pri nas me gledajo hudo postrani, če jih iščem, pa sem obupala. Jih imam pa neskončno rada v baklavah.

 6. #6 avtor Rado dne 02/12/2010 - 13:43

  Jaz sem stvari rešil s starim lekarniškim kamnitim možnarjem. Vanj vržem vsakovrstna semena, ter jih zdrobim, oz. potolčem s kamnitim tolkalom. To reč sem privlekel iz Češke. Pri nas tega nisem našel.

 7. #7 avtor fenchurch dne 02/12/2010 - 15:37

  Jaz sem lani obupala ob iskanju neslanih pistacij v Mariboru. Magari celih. Celje sploh ni selo:)

 8. M&M

  #8 avtor M&M dne 04/12/2010 - 07:27

  @fenchurch, pa ne mi rečt da tud Leclerc še ni slišal za neslane pistacije?

  @Rado, fauš sem ti ta kamnit možnar!! Ja, za semena in začimbe je boljši kot mlinček.

  @M,z baklavo sem jaz bolj od daleč :) A veš, če bi bila jaz bliže severni ali pa zahodni meji(zakaj o mejah, če jih pa ni več?!) bi tudi take malenkosti, ki pa to niso, kupovala pri sosedih :) no, pa sej js mal računam na Vale :)

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !