Kvinoja


Lanski december, v Mariboru…v LC-u se srečava s sestrično in kasneje mi pri njej doma v prednovoletnem vzdušju razlaga, kako hudo zdrava je kvinoja in da jo pogosto pripravlja. ?? Ej, stara…kaj je kvinoja? Ne poznam. Nisem poznala, dokler nisem vprašala še strica gugla. Čisto zares pa jo poznam od malo prej.

Ker dandanes nihče več ne bere celih zapisov, če že ne pišeš o čem zares osebnem ali špukajoče po ostalih ljudeh , si sami poiščite kaj več o kvinoji. Je pa res polna beljakovin in najpomenbnejše pri vsem postopku priprave  je to, da je zrna treba precej sprat. Uporaba je pa odvisna od domišljije in želje po novih okusih.

Ni posebnega recepta, kar se mene tiče. Pripravila sem jo povsem enako, kot pripravim zelenjavno rižoto. In moje mnenje: če bi kvinojo jedla tako dolgo, kot jem riž, bi rekla da je dobra in da mi je ful všeč. Tako pa imam raje riž. Jo bom pa še vrgla v kakšno zelenjavno ali gobovo juho in za dodatek solati. Imam občutek da mi bo tako bolj všeč.

 • Share/Bookmark

, ,

 1. #1 avtor Mašon dne 19/09/2010 - 13:24

  kvinoja je uber kul… poskusi quinoa con queso, odlična zadeva… al pa z mlekom, kot mlečni riž…

 2. M&M

  #2 avtor M&M dne 19/09/2010 - 13:39

  :) ja, pogledala in verjamem da je qon queso čisto nekaj drugega :)

 3. #3 avtor vale dne 20/09/2010 - 08:43

  Imam kar enak komentar za kvinojo kot ti, kot tudi za kuskus. Meni je zmagovalka, če črtam riž, pira.

 4. #4 avtor mimmy7 dne 20/09/2010 - 08:53

  Ja, kvinoja… sem so kupila, spekla kao kolač z jabolki (podobno kot s proseno kašo) in jo tudi sama pojedla, ker je nihče ni maral. Preostanek paketka pa skuhala kot mlečni riž in jo seveda tudi pojedla sama. Mislim, da bo še nekaj časa trajalo, preden jo bom spet kupila…

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !