Kako z marelami drugič


prvič je bilo tule.

Ker vidim, da ljudje res zelo iščejo recepte za marele….evo ga.  Mogoče komu prav pride, da namesto pohanih, pripravi marele po italijansko. Če mene vprašate, ne vem kaj je italijanskega v receptu, je pa dobro.

Recept je prepisan iz Gobarjeve kuhinje(Romano Božac, Stjepan Mužic) Knjiga je prevedena v slovenščino in jo priporočam, zelo koristna za nabiralce, pripravljalce in konzumatorje gob.

Marele na italijanski način

1 kg klobukov

130 dag masla

2 žlici sesekljanega peteršilja

1/2 žličke hude paprike

2 čebuli

1 žlica moke

2 dl mesne juhe

2 dl smetane

1 rumenjak

sol, muškatni orešek

1 žlica moke

Klobuke očistimo in narežemo na lističe. Na 50g masla prepražimo čebulo z dodatkom paprike. Zatem dodamo gobe in sol, dušimo pet minut. Dodamo muškatni oreše in peteršlij, posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Če se nabere tekočina od gob, jo odcedimo in dodamo še 50 g masla. Omako pripravimo tako, da na preostalem maslu prepražimo moko, počasi prilivamo mesno juho in ko zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 30 minut. Dodamo umešan rumenjak, posolimo, dodamo smetano, premešamo in odstavimo. Na ogenj ponovno pristavimo gobe, jih polijemo z omako, dobro premešamo, rahlo prevremo in postrežemo.

Jaz sem z maslom zelo skoparila, pa tudi pol ure nisem kuhala omake, smetane nisem imela, namesto nje sem uporabila kar mleko. Pa tudi ne dva deci. Aha, pa v ponev so mi padle še lisičke in kot rečeno, dobro je.

 

 • Share/Bookmark

, , , , , ,

 1. #1 avtor sezirey dne 16/09/2010 - 10:27

  ja bi probala samo kaj ko so nam v gozdu vse gobe pobrali :/

 2. #2 avtor Truba dne 16/09/2010 - 19:38

  Ok tole sem zjutraj prebral in po službi sem jo ubral v gozd :) . Marel sem se letos že preobjedel zato jih ne nabiram več že 2 meseca, ampak tole sem pa hotel probati. Pa kaj ko me je usoda zaklala s polno košaro jurčkov in tako sem tiste desetine marel pustil neobrane v gozdu za koga drugega. Zdajle pa jurčkiiiiii, pa poln predal v zmrzovalniku :) . Marele pa morda jutri oberem, ko bodo še malo bolj odprte kot so bile danes :) .

 3. M&M

  #3 avtor M&M dne 17/09/2010 - 11:47

  Truba, dej jih še kej posuši, da bo prostor v zmrzovalniku :) Sem pa včeraj nardila gobji golaž iz turkov in morm rečt, da je bil hamsinjamsi. Prehitro je zmanjkalo, da bi mi uspelo ovekovečit :) Pa drugič.. Če boš delal tole iz marel, pa poročaj kako se ti zdi.

  Sezirey, bodo zrasle nove…če ne letos, pa drugo leto ;)

  lp

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !