505


sa crtom ali naj še vztrajam?

Niso bili ravno prvi bonboni, ki sem jih zapisala v zgodnje spomine. Pred njimi so se mi doživotno zamerili neki prav tako trdi, polnjeni z medeno filo… Na papirčku, v katerega so bili zaviti, je bila narisana čebelica. Bljek, od njih sem bruhala in še dandanes me že sam pogled na med, opomni na slabost.

Ni šlo brez kikijev, pa bronhijev, pa mentolovih, pa žele zelenih žabic, ne spomnim se ta tretunek kakšni vse so še bili. Ampak prav živo se še pa spomnim trgovine v sosednjem selu, naše pač ni imelo trgovine, kjer so vse še prav lepo tehtale trgovke. mja, nisem več stara dvajset. Med drugim so tudi bonboni bili v tistih steklenih posodah, da so ja prav vabili otroške poglede in verjamem, da je bilo tudi kakšno dete, ki jih je samo gledalo.

Kdaj so mi tile cukri s črtico prišli prvič v roke res ne vem. Vem pa, kdaj so zadnjič. Včeraj, ko sem jih komaj našla pri tabolš sosedu. Pa ni vaški. Ha, ampak v tejle vrečki ni bilo niti enega belega bonbončka…tiste imam najraje :)

Tiste stare pločevinaste škatle….se spomnite? Jaz se je ne ravno, le iz fotografij vem da je bila. Bo treba na boljšjaku  spet pogledat..Na, zdaj sem se spomnila še unih bazooka žvečilk in verjetno bi se dalo naštevat še kar nekaj vrstic.

Ampak da bo v stilu z vzdevkom, ne gre brez tehle spodaj…

 • Share/Bookmark

 1. #1 avtor Damjana dne 02/09/2010 - 20:01

  Ja, vsi ti, pa še Pepermintovi polnjeni s čokolado. Sem pred kratkim preverila, še vedno obstajajo in prav fino zbudijo spomnine na otroštvo.

  Luštno je bilo. Z malo manjšo izbiro cukrov kot je sedaj, pa vseeno :)

 2. #2 avtor mile dne 03/09/2010 - 04:15

  Aha, tudi jaz nisem najmlajši in 505-tke še zdaj obožujem, spomnim pa se trgovine s steklenimi posodami in lesene lopatice, s katero je prodajalka zajela bonbone in jih vsipala v papirnato vrečko.Po navadi sem nažical dinarjev za 10 dek ( dag ). Pa še to : pred kratkim sem kupil 505-tke v okrogli pločevinasti posodi, ampak se ne spomnim, kje. Izstopali so seveda bonbončki bele barve…….MLJAAAAAC…..LP…M

 3. #3 avtor podplat dne 03/09/2010 - 07:55

  Ja moj spomin seže pa do melisnic. Bile so bele in rdeče. Z rdečimi smi se šminkali in imeli živo rdeče jezičke. Seveda so bili še neki rjavi štofeljčki, odrezani postrani karamelnega okusa. No kasneje so prišli 505 s črto. Vmes so nam pa čebelarji dajali kangl cukr (sladkor v velikih kristalih). Čokolade nismo poznali, kekksi pa so bili sijajni čajni kolutiči.

 4. #4 avtor hermit dne 03/09/2010 - 10:12

  Čestitam! 505 objav! Pfiiju! Ampak stari ljudje pravijo, da je prvih 505 najlažjih ;)

 5. #5 avtor Jinxy dne 04/09/2010 - 10:41

  Steklene posode so bile pred mojim časom, a 505 so ostali globoko v spominu…kot eni najboljših…kiki je bil za silo, bronhi sem pustil stari mami :) AMPAK, okus dandanes ni isti, to me najbolj pogreje…kdo se igra z legendarnimi formulami okusa?! Današnji otročadi ni mar za fosilne zadeve, mene pa ni moč pretentati. Smoki spada v isto kategorijo razočaranja, čeprav ni boljših na trgu. Jaffa izstopajo in vsakič znova narišejo nasmeh.

 6. #6 avtor M dne 06/09/2010 - 21:12

  Vse naj za 505 :)

 7. M&M

  #7 avtor M&M dne 06/09/2010 - 21:48

  mja, če se že sprašujem v prvi vrstici, naj tudi odgovorim, da bi bil presnet dolgčas, če bi ga kar pustila. blog namreč. in meni bi bil dolgčas :) s temi ciframi pa je tako, da me vsak dan spremljajo in v veliko njih vidim kakšno simboliko.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !