Ena iz kloštra


V klošter sem šla. Ne se prestrašit, nisem zamenjala motoristične oprave s črno belo obleko nun. In konec koncev, tu je bil kartuzijanski samostan. Se pravi, ne duha ne sluha o ženskah. Pogledat sem šla kje je (domnevno) pokopana Veronika Deseniška. Torej kartuzija Jurklošter.

Ob določanju ure, ki je kazala natanko 13(po soncu), se je pojavila gospa, ki vodi po samostanu. Zelo prijazna in v eni uri vam pove celo zgodovino in zgodbe, ki jih skrivajo zidovi in kako čakajo na denar, da bi lahko obnovili in ohranili kulturno dediščino. Mimogrede…jaz se še vrnem, da grem z gospo okoli. Saj ni daleč. To pot ni bilo časa?!

Ta del, od Rimskih Toplic proti Jurkloštru, je malo pozabljen, bi rekla. Teren je pa lep. Ob Gračnici se na enem delu dolina zoži toliko, da imaš breg na desni, reko, cesto in hrib na levi. Meni je všeč. Ko se pripelješ v vas Jurklošter, vidiš tri hiše(itak jih je več), eno zelo staro, ki bi jo jaz takoj imela(samo malo prevelika je in prestavila bi jo še bolj daleč stran od ponorelega sveta). Na desni je razpadajoča bencinska črpalka. Videt je tako, kot bi jo razdejala eksplozija. Je še gasilski dom in na eni stavbi prastara tabla, ki označuje, da je tam avtobusna postaja. Ali pa je bila. Tik ob kartuziji pa je lepa šola z vrtcem. Kot sem že omenila, ura je bila dve popoldan. Opaženi so bili redki avtomobili, ki so se sicer pripeljali na dvorišče, ampak iz neznanega razloga naredili le krog in šli dalje.

Lani so posneli za moje pojme čudovit dokumentarec o slovenski ljubezenski zgodbi, ki bi jo lahko primerjali z zgodbo Romea in Julije.

ALI JE BILA VERONIKA ČAROVNICA, KI JE ZAČARALA FRIDERIKA? VSEKAKOR GA JE OČARALA IN MED BESEDICO OČARATI IN ZAČARATI JE BLIŽINA. GRE ZA NEKO ČAROBNOST, GRE ZA LEPOTO, GRE ZA ČAR, GRE ZA ŽLAHTNOST, KI JO NOSI TA LJUBEZENSKA ZGODBA, GOVORIMO O OČARLJIVOSTI, O ČARU IN NIKAKOR NE O ČARANJU. Povezava do dokumentarca: Veronika in Friderik.

 

Kot rečeno, še se vrnem…

  • Share/Bookmark

, , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !