Pa več sreče prihodnjič


sem si rekla, ko sem obstala pozno popoldne pred zaprtimi vrati dvorca Trebnik v Slovenskih Konjicah. Preden sem se odpeljala tja, sem seveda brskala po njihovi spletni strani, pa v vsej moji površnosti nisem pogledala kdaj je odprt. Zakaj sem se sploh odločila, da bi ga obiskala? Zaradi čokolade z okusom po sivki. Mja. In vseh ostalih reči.

Iz wikipedije:

Dvorec obsega dva trakta poslopij s kletjo, severni trakt ima arkadni hodnik v pritličju in nadstropju, katerih stavbna zasnova sega še v srednji vek. Dvorec obdajajo ostanki nekdaj bogatega parka z botaničnimi drevesnimi vrstami in grmovnicami, okrasnim ribnikom in pripadajočimi stavbami: oranžerijo, vrtnarijo, ki pa so večinoma zapuščene ali pa imajo danes drugo namembnost. V parku se je nekoč nahajala tudi okrasna kmečka hišica s slamnato streho.
Dvorec je večinoma izpraznjen, deloma obnovljen in deloma porušen po požaru, v slabem stanju je posebej severni trakt, v južnem traktu (v delu glavne stavbe) je bila nazadnje proizvodnja različnih izdelkov iz zdravilnih rastlin in zelišč s prodajalno ter zbirka muzejskih kočij.
Že leta 1362 je omenjen dvor pod konjiškim gradom, katerega so do 17. stoletja posedovali baroni Trebniški, nato pa so ga prodali grofom Tattenbach. Za njimi je dvorec imela v lasti Žička kartuzija. Leta 1826 je dvorec od verskega sklada kupil knez Weriand zu Windischgrätz in v lasti te rodbine je bil vse do konca 2. svetovne vojne.
No, tisto kar pravijo da je v razpadajočem stanju, zgleda takole:

Sam dvorec in okolica, ki služi namenu:

In skoraj nedopustno se mi zdi, da je ob nedeljah in praznikih zaprto. Še dobro, da imam samo 25 km do tja.

Aha, na vhodu je bil opažen Mercatorjev logo.

 • Share/Bookmark

, , , ,

 1. #1 avtor Sandra dne 31/07/2010 - 20:52

  Meni ta brezbrižnost do lastne kulturne dediščine ne bo nikoli razumljiva. Pa ne gre vedno za pomanjkanje finančnih sredstev, temveč za odnost.

 2. #2 avtor mile dne 01/08/2010 - 05:48

  Jp,popolnoma zgrešen menedžment…sem namreč iz Konjic. Še dobro, da si sploh prišla do vhoda v zanemarjeno stavbo, če samo pomisliš na razrite ulice in ceste v Konjicah….drugič se zapelji do Žičke kartuzije, vsaj naprej veš, da je vse v ruševinah…….pozz….Mile

 3. M&M

  #3 avtor M&M dne 01/08/2010 - 07:00

  brskala sem po netu in našla tale, že skoraj leto dni star zapisek iz NOvega tednika http://www.novitednik.com/zapisi.php?id=537&id_zapis=1684 sej dejansko ne veš kdo pije kdo plača.

  Mile, ja, avto sem pustila dol pod parkom, pred tem pa telovadila po cesti :) Kartuzija pa je druga zgodba, kjer mi je zelo všeč.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !