Bohotnica…ups…hobica


Kar malo se me še drži morski duh, pa dan je takšen, da je bil primeren za drgačno soljato in sem jo ubodla. Hobotnico. Pravijo, da je najboljše, če je zmrznjena….ker je potem mehkejša. In neke fore so, da se kuha s plutastim zamaškom, ampak po dolgen iskanju zakaj dodajo ta štoflc, sem le našla enga strica(ki mu je za verjet), ki je povedal, da je to kr en larifari. Pazi to, celo gladek kamen dajo v pisker.

Skratka, jaz sem jo kupila. Zmrznjeno. Vi jo lahko ujamete, če znate. In baje jo je zelo enostavno ujet.(a res?)..samo potem jo moraš tepst s kamnom ali lesenim batom, da jo zmehčaš. Doma sem jo pred uporabo odtajala(bila je že očiščena, le zob ji je treba izbezat, okice izpadejo same), jo dala v lonec, prelila z malo vode in kisa, dodala tri lovorjeve liste, par poprovih zrn, en korenček, en olupljen krompir, pol rdeče čebule in pol paradižnika.  Po 30 minutah vrenja sem zabodla vilico čez hobico, šlo je gladko skozi in to pomeni da je kuhana. Če se kuha dlje, postaja zopet trda in zategla, žilava bolj prav…….V vodi sem jo pustila dokler ni bila popolnoma hladna in to je tisto, kar jo omehča.

Zdaj pa tako…lahko jo olupite in bo meso belo, lahko jo ne in bo rožnato. Po želji. Prva izbira je na oko bolj prijazna, druga pa bolj okusna. V obeh primerih pa jo nato razrežemo na kolobarčke.

Za marinado pa potrebujemo:

oljčno olje, kis(mi imamo jabolčnega) in limonin sok, mlet poper, po potrebi sol. S tem prelijemo hobico, premešamo in damo v hladilnik do jutri. Dodatke, ki jih sestavljajo v mojem primeru kapre, nakockan domač paradižnik, sesekljan petršilj, nakockana grenivka in malo rdeče čebule, pa vmešamo preden solato damo na mizo. Lahko se dodajo kuhani morski sadeži, tudi pršut sem zasledila. Pogosto se doda tudi nakockan kuhan krompir.

Da bi mi pa kdo vmes dal kakšen kozarec bevande, pa ga seveda ni…

To je bila Hobotnica v solati.

 • Share/Bookmark

, , , ,

 1. #1 avtor Mašon dne 16/07/2010 - 19:58

  a to je blo kakšno maščevanje nemškemu Paulu? :)

  kakorkoli, zame je še vedno zakon hoba s krompirjem v solati, ampak tut tole bo ob priliki za poskusit, samo more še domač paradižnik dozoret :)

 2. #2 avtor šuši dne 16/07/2010 - 20:16

  mmmmmmm, lušte!

 3. #3 avtor Sandra dne 16/07/2010 - 21:26

  Đizs se mi cedijo sline. Obožujem hobotnico. Dobro si tole naredila.

 4. #4 avtor mile dne 17/07/2010 - 02:36

  Njaaaaaaam, njam, njam……..vse štima. Aha, jaz uporabljam limetin sok namesto limoninega….dober tek….LP…Mile

 5. #5 avtor čarovnička dne 18/07/2010 - 19:50

  tvoje pisanje sem našla slučajno in danes že tretjič visim tu in berem .. aja, pa še sline se mi cedijoooooooo

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !