Še ena o dopustu


Pozno popoldne pristaneš s trajektom, se z odprtim vizirjem zapelješ levo in zadihaš in vdihneš. Kaj mi zadiši, ko se peljem po ozki cesti med starogradskimi vinogradi, ki so pod okriljem Unesca, ne morem pokazat..niti kaj zadiši, ko se pripeljem na vrh, kjer se cesta spusti proti zalivu. Zadiši mir. Kako ostalo diši, je dve objavi nazaj. Sem že povedala, da ni trgovine, niti oštarije, da o tušu na peščeni plaži ne govorim? Sem. Ampak plaža ni peščena, dragi moji, mene tam ne morete niti po pomoti srečat.

Peljat se po kruh in mleko(beri stvari, ki jih bomo danes imeli za pod zob…) je skoraj nujno, zaboj piva pripelje Ivo(na motorju je mal težko prevažat zaboj) in to je to. Od umetnega paradajžnika mi je želodec skoraj preperel, smokve bi lahko bile bolj zrele, domača jajčka in domače oljčno olje, pa domače vino je pa za pozdravit. In tega ne zmanjka nikoli. Mogoče je mal čuden prvi dan, ko nimaš nič v hladilniku in omari, ampak važno je, da imaš dve majici, ki jih po potrebi opereš, srajco z dolgimi rokavi, da te sonce ne ožge, dolge lanene hlače, da nisi na motorju ravno gol od pasu navzdol in potem se že skoraj konča.

Letos so bili sosedje nad glavo gosti  iz Italije.  Prišli smo isti dan in vračali smo se isti dan. Prvi dan, preden sem ugasnila motor, je Italijan iz zgornje terase skoraj padel na dvorišče, ko je jaz bi rekla, klical mamo domov in ji povedal da je Ducati na dvorišču. In ne vem če je ne bi klical tudi tisto zgodnje jutro, ko sem za v Vrbosko obula krokse(!!!) za na motor. omg, ma sem se sekirala minuto zarad tega, ker sem v ogledalu videla, da jih ima tudi tip na motorju za mano :P Aja, no, po moje bi Italijan padel v nezavest. Sicer jih pa v štirinajstih dneh ni bilo videt, niti slišat za dve uri skupaj.

Plaža, kot rečeno, ni plaža. Je pač obala, ki ni za vsakega. V petih dneh sploh nisem videla kdo kaj od kod zakaj kakšni so ljudje(btw…nikoli ni bili več kot deset ljudi naenkrat v vodi v celem zalivu) okoli. Namreč, v petih dneh sem prebrala dve knjigi, ena je sploh bravo bravisimo(Električna zadrga) , druga je pač lahko poletno branje, namesto filma o iskanju izgubljenega zaklada. Ampak ok.

No, po petih dneh pa opazim francosko trigeneracijsko družino. Starejši par pride z vnukoma na skale, potem enkrat oče od otrok in potem enkrat še mama. Starejša dva oborožena s tistimi penastimi raznobarvnimi cevmi za vodo(kako nova moda al kaj?), zložljivimi kamp stoli, gospa z zapestnicami od zapestja do komolca s toaletno torbico, ki vsebuje šminko in mažo za sončenje. Deklica v roza krilcu, roza majčki, čopki v figice zviti nad ušesi, roza kroksi in roza rokavčki. Opazim novo modo francoskih otrok. Plavanje v krilcu. Fantič caplja tam zadaj nekje in se zaigra v senci med kamenjem za našimi hrbti. Pride oče, gre v vodo, pride mama z najbolj hudimi joški vseh štirinajstih dni in nekako po pol ure se vsi sprašujejo kje je mali. Kot da pol ure ni njihov. En dogodek pač v sicer dokaj mirnem vsakdanu.

Do zdaj nisem vedela, kako se pripravijo telečja rebra s krompirjem izpod peke. Zdaj seveda vem. Povabljen si na kosilo k Ivotu in Meri, se vsedeš za mizo pod senco iz trte s pogledom na zaliv, zmažeš ovčji sir z olivcem in bevando ali dve, mogoče tri….Potem pa padeš okoli, ko dobiš na mizo pečenje. To je vse kar vem o vsej pripravi.

In tako sem se zapasla med lavandinimi grmi, po hribih nabirala origano, rožmarin sem si hkm…sposodila. Zaradi hudo okrnjenega prostora za prtljago, ker je bilo treba še odpeljati tri polne steklenice olja in vina , ki jih na poti dol ni bilo, sem zeliščno začimbarsko bero skrčila tudi na minimum.

Ostali so mi še danes in trije dnevi dopusta. Lahko bi počela že kaj pametnega vendar!

 • Share/Bookmark
 1. #1 avtor Johnny dne 13/07/2010 - 22:10

  Welcome back! :)

 2. deejay

  #2 avtor deejay dne 14/07/2010 - 14:06

  :) dobra tista z Italijani, se pa strinjam da je to tisto pravo uživanje, brez zloženih sardel na plaži. Le kdaj bom sam doživel podoben dopust :)

 3. daniyel

  #3 avtor daniyel dne 15/07/2010 - 13:06

  Zelo lepo te je brati,sem že malo pozabil :P Uživaj še naprej =)

 4. #4 avtor Pikca dne 21/07/2010 - 13:54

  Sliši se kot krasen, fenomenalen dopust…:)Like it!

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !