Lignji, kivi in vse ostalo


Moje medtedensko nekuhanje sem včeraj slučajno obrnila. Je pač nastala ena neplanirana večerja, v lahki izvedbi. Na nekem hrvaškem kuharskem blogu(danes ga žal ne najdem več, da bi lahko prilinkala stran) sem našla mali trik, kako lignje, oz. morske mehkužce narediti mehke skroz in skroz. Lignje, sipe, hobotnice pred uporabo za pol ure “namočimo” v spasirane kivije. Če bo slučajno kdo tole preverjal, naj majhnih lignjev v kiviju ne pusti dlje kot 15 minut. Jaz sem jih malo dlje, pa so bili preveč mehki, oz. izgubili so tisti gladek svetleč videz :) Mojstrice na izgubljenem blogu niso mogle prehvalit učinka za večje lignje in sipe. O kemiji, encimih, proteinih in vzrokih zakaj kivi to počne, pa takrat, ko vzamem še to poglavje :)

Lignji, polnjeni z blitvo

1/2 kg lignjev

1/2 kg blitve

1 čebula

nekaj strokov česna

2 kivija

oljčno olje

1 dl belega vina

sol, poper

pribor za šivanje lignjev….zobotrebci

Blitvo operemo in zblanširamo v malo osoljenem kropu. Odcedimo in zrežemo. Na oljčnem olju prepražimo čebulo in dodamo blitvo, par minut dušimo, dodamo strt česen, posolimo in po želji dodamo poper. Pripravljeno blitvo damo hladit, da jo bo kasneje lažje prijemat….moji prsti namreč ne prenašajo vročine.

Lignje, ki smo jih prej spoznavali s kivijem, temeljito speremo in pripravljeni so za polnjenje. Če kakšen ostane, ga kasneje z lovkami vred opečemo v ponvi. Vsakega pa zapremo z zobotrebcem. Napolnjene zložimo v pekač, premazan z oljčnim oljem in prelijemo še z vinom.

Pečemo pri 200°C, 15-20 minut. Morda vsa tekočina ne bo izparela do konca pečenja. Ni je za metat proč, lahko se uporabi za preliv po kuhanem krompirju, seveda v mejah normalnega, ali pa za kruh namočit :)

 

 Iz oljčnega olja, sesekljanega česna in petršilja pa naredimo še malo pikico na i, pravzaprav na lignje.

 • Share/Bookmark

, , , ,

 1. #1 avtor Anja dne 03/02/2010 - 13:48

  kemijsko je za to kriv encim papin v kiviju (isto bi bilo za ananasom), ki mehča meso…;) (zaradi istega razloga nas ”peče jezik” ko ga jemo ali pojemo preveč)

 2. M&M

  #2 avtor M&M dne 03/02/2010 - 13:55

  @Anja, hvala ti za kemijski del razlage :)

 3. #3 avtor Eva dne 03/02/2010 - 16:47

  Več kot uporabna informacija!!! V nedeljo pripravljamo dve hobotnici… :) Glede lignjev —> jih pa ravno zaradi njihove trdote… zateglosti,… nikoli nočem delati doma. Zdaj si jih bom upala privoščit ;)

 4. M&M

  #4 avtor M&M dne 03/02/2010 - 17:34

  Eva, dej za ziher samo eno v kivi namoči :) aja, pa za hobotnico boš najbrž rabila kakšen kivi več.

 5. #5 avtor Eva dne 03/02/2010 - 18:01

  Ej, sam a veš da se mi zdi da hobotnica je bla super mehka že brez vsega, ker se mi zdi da so lignji tisti zatafu…. ;) Bomo probal eno lovko za hec ;) Bom poročala ;)

 6. #6 avtor šuši dne 03/02/2010 - 18:23

  zdaj pa sem jih zavohala … pa imam lušte. Samo je ni višje sile, da bi zasmradila cel blok s tem :D

 7. drmagnum

  #7 avtor drmagnum dne 05/02/2010 - 11:31

  Zelo sem vesel informacije, kako omehčati drugače zelo kompaktno meso lignja. Za hobotnico pa sem slišal, da jo pred pripravo najprvo zamrznejo v zmrzovalniku.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !