Male “skrivnosti” v receptih


Dva predala v kuhinjskem elementu sta bila že pravo razdejanje. Pa še na pultu so se pojavile neke bukve. Potem sem zavila še do očeta in mu začasno izmaknila dve stari kuharski bukvi. Le za potrebe poziranja in brskanja po vsebini. Našla marsikaj…

No, v teh dveh mojih predalih ni da ni(bilo). Pol metra v višino napisanih na roko in iztiskanih receptov. Listkov in pildkov je tudi v bukvah na vsaki tretji strani, časopisnih izrezkov, ki datirajo v praskupnost…mislim, kot da pri naši hiši kuhamo že od nekdaj :)

Nekako takole je šlo od začetka pospravljanja:

Vse kar ni v trdo vezano, je šlo v kurilnico.

Tele tri so že stare. Dve debelejši sta iz predala kuharskih skrivnosti tašče, ki mi ju je prejšnjikrat radovoljno posodila…

Verjamem, da se v marsikateri hiši skrivajo kuharske knjige takih in še starejših letnikov.

Tale spodaj je iz zbirke moje mame. Jaz nisem nikoli nič skuhala ali spekla po receptih iz te knjige. Zato sem pa tolikokrat več vstavila kakšen listič, na brzino spisan. Prav danes sem se pa spomnila na eno bukvo, ki je nekam izginila in vem da mi je bila všeč, spomnim se pa ne, kateri kuhar je bil šef.

V teh knjigah je malo morje slik in nekih podob, med drugim tudi potrdilo o plačilu zavarovanja za naš avto :)

En recept iz dobe rdečega kulija.

Ekola, tole spodaj pa je to, kar je največkrat v mojih rokah, če ne vem, kako se obrniti :) Knjižice z recepti sestre Nikoline(kar jih ni na fotki, so pri mojem očetu), knjiga receptov za gobje jedi(priporočam!!) in pa Goljatova fensi kuharska knjiga.

Pa še en recept iz dobe črnega kulija, pisava je nekam ista :)

Takole pa je ovekovečil svoj naslov  na zadnji strani ene od kuharskih bukev taščin oče .

Kakorkoli se obrnemo in preizkušamo recepte dežel, ki so malo dlje od Italije ali Grčije, na koncu ugotovimo, da ga ni čez repo in fižol, zabeljen z domačimi ocvirki. Kajne?

 • Share/Bookmark

, , , ,

 1. #1 avtor vale dne 12/01/2010 - 17:04

  Ma meni jih ni čez testenine. Ne menjam za nobeno repo, fižol, edino pri krvavici bi se dalo pogajati :-)

 2. #2 avtor pitija dne 12/01/2010 - 17:31

  No, tudi sama opažam, da imam preveč veliko preveč teh zapiskov receptov takih in drugačnih. Se pa pri meni največkrat zgodi,da bi rada spekla nekaj drugačnega, (imam zelo rada DOBRE SLADICE), take mazave,sočne, s smetano, pa se zagrebem takoj v te piltke, v knjige, ki jih imam res veliko, preveč, brskam, berem, to traja nekaj časa in glej ga zlodeja, iz vseh teh receptov nikoli nič ne naredim. Ko kdo doma izrazi željo po pecivu, me pobožno pogleda in reče:”speci, prosim tisto,saj veš kaj in nikar ne brskaj po receptih, jaz bi jedel pecivo in ne bral!” Male skrivnosti so v nas samih, strogo upoštevanje receptov, nikoli ne naredi dobrega izdelka. Pa še nekaj vem, preizkušeno. Nobeno izredno lepo oblikovano, natančno izrezano in modelirano pecivo, preveč lepo za oko, ni preveč dobro.

 3. #3 avtor bimbo dne 12/01/2010 - 17:38

  He, he, lahko je pozimi nagovarjati na repo in fižol z ocvirki ter zelje, pečenice in krvavice… Dodal bi lahko še matevža, pa manj “domačo” sarmo in še kaj. Ampak kaj, ko bo prišlo poletje, dolgi vroči dnevi in 30 stopinj v senci? Takrat pa lahko pozabimo na vse zgoraj našteto. Poleti v igro vskoči zelenjava na tisoč in en način, sredozemske kuhinje pa so pri takšnih jedeh za moj okus skoraj nenadkriljive. Tudi makedonska, na primer, čeprav Makedonija nikjer ne seže do morja. No, vedno se me da ujeti tudi na kislo mleko in ajdove žgance. :-)

 4. #4 avtor sanda dne 12/01/2010 - 17:55

  Tudi jaz imam veliko kuharskih knjig, z določenimi sem si pomagala na začetku “kuharske kariere”, potem se kar nekaj kar nekako naučiš in družinica najraje je že probano. Sicer pa še vedno kupujem k.knjige in k.revije in uživam ob gledanju fotografij,kako lepo znajo biti pripravljeni pogrinki, pa še kakšno novo idejo dobim. Zelo rada pečem različna peciva, najraje torte,tudi takšne z veliko začetnico in moje torte imajo res domač izled. Ne bom pa nikoli znala speči orehove potice, ker v tem je bila moja babi mojstrica in ne verjamem, da bi mi kdaj uspela taka potica kot je njej!

 5. #5 avtor Mojca dne 12/01/2010 - 22:30

  uau kakšne stare bukve

 6. #6 avtor hermit dne 13/01/2010 - 11:03

  impresivna zbirka!

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !