Kako z marelami?


En način, kako ohraniti dežnik do naslednje sezone….da sploh ne dežuje in ga ne odpiramo, da imamo nenormalno radi dež in čofotamo po lužah brez dežnika….pa da ga ne puščamo zadaj v avtomobilu na polici, na katero sije sonce…..

Marele, dežnikarice…Macrolepiota….najbolj poznana in priljubljena priprava je tista…namesto šnicla. Ocvrte po dunajsko. Se strinjam, so dobre tako. Ampak no, ne najbolj zdrave. Pripravljene v gobovi juhi, polnjene s parmezanom, tudi vlagajo jih. Na žaru, kar tako popečene in samo malo posoljene…meni so tako najbolj pristne.

Posušene gobe vseh vrst pa lahko spremenimo v prah. Med njimi tudi te marele. Potrebno jih je res dobro posušiti. Najprej pa seveda očistiti nepotrebnih iglic in zemlje iz gozda….Sušijo se naj zunaj, položene na časopisni papir. Paziti moramo, da jih ne ulovi vlaga. Ko se nam zdijo dovolj suhe, jih za vsak slučaj še dodatno, za pet minut, sušimo v pečici. Če imamo teh marel več, jih zmelje kavni mlinček, sicer pa jih lahko zelo lepo zdrobimo med dlanmi. Gobji prah shranimo v posodo, ki se dobro zapira. Uporabimo pa ga pri kuhanju gobovih jedi ali pa kot začimbo in okus.

 

  • Share/Bookmark

, , ,

  1. #1 avtor jan dne 27/09/2009 - 10:26

    malo offtopic: Glede dežnikov – jaz kupujem samo tiste za par evrov in ponavadi kupim kar ene 3 naenkrat, pa ne da bi imel rezervo, če se mi kateri pokvari, ampak zato, ker ga vedno kje pozabim:)

  2. M&M

    #2 avtor M&M dne 27/09/2009 - 10:46

    :-) zdaj razmišljam, da so vsi dežniki, ki so pri hiši…uni…dobiš…reklamni. nazadnje sem kupila eno reeees vlko marelo pred leti v Avstriji in tista služi kot dežnik in senčnik :) ne, tiste pa ne smemo kje pozabit :)

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !